БЪЛГАРСКИТЕ КРЕПОСТИ

България

Екскурзии

от 79 лв

БЪЛГАРСКИТЕ КРЕПОСТИ

Велико Търново - Арбанаси - Никополис-ад-Иструм - Котел Жеравна

17.11. – 18.11.2018 г. 2 дни / 1 нощувка 

ТУРИСТИЧЕСКА ПРОГРАМА

1 – ви ден

07:00ч. Отпътуване от гр. Бургас от бул. „Демокрация”, спирката срещу Трета поликлиника за Велико Търново. Посещение на архитектурно-музейният резерват Царевец. Разположен е на едноименния хълм в старата част на града. През 1185 г., след като Търново е провъзгласено за столица на Второто българско царство, Царевец се превръща в нейно главно укрепление и дом за аристокрацията. Повече от 200 години в града кипи политически, икономически и културен живот, което го прави един от най-големите градове в европейския югоизток, а крепостта – най-важната в България.
Посещение на музея на восъчните фигури. Той е уникален по рода си и е единственият не само за България, а и за Балканския полуостров. Изключително реалистични, облечени с пищни царски костюми,ни посрещат 28-те скулптурни фигури. Освен воинската слава на Цар Калоян и неговото коронясване, в музея е отделено и място за Цар Йоан Асен II и съпругата му Ирина Комнина. Музеят е разположен на два етажа, като във всяко кътче пред нас изплуват емблематични сцени от историята ни. Свободно време за обяд и посещение на Самоводската чашия.
Посещение на хълма Трапезица. Крепостта отворя врати за посетители през 2016г. Трапезица е вторият по значение укрепен хълм на старата българска столица Търново. Археолози и историци казват, че крепостта е дори по-интересна от Царевец. Тя остава християнско владение дори след падането под турско робство. Там никога не са живели турци. Откритията сочат, че на Трапезица са живяли богати и знатни хора, а някои легенди шепнат, че там се е намирала царската монетарница.
Отпътуване за селото-музей Арбанаси. Днес в наследство от богатата история на селото са останали запазени около 140 къщи, църкви и манастири с богата архитектура. Настаняване в хотел.

.

ТУРИСТИЧЕСКА ПРОГРАМА

2 – ри ден

Закуска. Разглеждане на местността Арбанаси. Посещение на храма „Рождество Христово”. Църквата е една от най-старите и богато изписани в Арбанаси, строена е в края на 16-ти, началото на 17 век.
Отпътуване към Никополис ад Иструм. Руините на римския и ранновизантийски град се намират на около 20км северно от В.Търново. Градът е основан от римския император Марк Улпий Траян през II век. Разкопките са установили, че градът първоначално е нямал крепостни стени, те били построени по-късно. Градът е изсичал собствени монети. Тук са живеели хора с различни религии, което обяснява и разнообразните погребения, открити в района.
Отпътуване за Котел. Посещение на „Пантеона на Г.С. Раковски“ (1821-1867г.), посветен на един от най-великите български революционери и възрожденци. Раковски е основоположник на организираната национално-революционна борба за освобождаването на България. В основната експозиционна зала е експониран мраморният саркофаг на Г.С. Раковски, бронзовото знаме с думите „Свобода или смърт” и копие от сабята на революционера. В зала „Революционери” се проследява жизнения път на Раковски, неговата публицистична и революционна дейност. Снимки, документи и факсимилета отразяват дейността му като народен войвода и председател на легията в Белград. Един от най-интересните експонати е бронзовата скулптура „Възкресение”. Интерес представляват ковчежето, в което са пренесени костите на Раковски, личният дневник на великия българин, личното му оръжие и колекция от оръжие от Руско-турската освободителна война. Свободно време.
Посещение на природонаучния музей в Котел. Включен е в Списъка на 100-те национални туристически обекта. Музеят разполага с 30 000 експоната и е единствен по рода си в Югоизточна Европа. Създаден е от местния учител Васил Георгиев. В експонатите са включени: Висши растения, Риби, Земноводни, Птици, Бозайници, Влечуги и Насекоми.
Отпътуване за Жеравна. Жеравна е архитектурен резерват, възникнала е в днешния си вид през XII-XIV век. Три века след това се замогнала, развили се занаятите, животновъдството и търговията. Точно през този период се е оформила характерната жеравненска къща, изградена изцяло от грубо обработено дъбово дърво с дълбоки до 2 метра стрехи и дървени капаци по прозорците. Повечето от тях са с богати дърворезбовани апликации по стените на стаите, таваните, вратите, прозорците и мебелите. Днес са запазени повече от 200 къщи с неповторимата си архитектура. Тук времето сякаш е спряло. Свободно време. Отпътуване за Бургас.

ВКЛЮЧЕНО В ЦЕНАТА

 • Транспорт с лицензиран автобус 3*/4*
 • 1 нощувка със закуска в централен хотел 2*/3* в Арбанаси
 • Екскурзоводско обслужване по маршрута

В ЦЕНАТА НЕ Е ВКЛЮЧЕНО

 • Разходи от личен характер;
 •  Входни такси в посещаваните обекти:- Музей восъчни фигури: 10лв за възрастни; учащ- 5лв
  - „Царевец”- 6лв за възрастни; учащи- 2лв
  - „Трапезица”- 6лв за възрастни; учащи- 2лв-за пешеходно изкачване и 16лв комбиниран билет с ползване на фуникуляр
  - „Никополис Ад Иструм”- 6лв за възрастни
  - „Пантеона на Г.С. Раковски“- 3 лв за възрастни, учащи и пенсионери- 1,50лв
  - Природонаучния музей в Котел- 3лв за възрастни, за учащи-1,50лв


Входните такси са ориентировъчни!

ГАЛЕРИЯ

ТОП ОФЕРТИ

МОЖЕ БИ ЩЕ ПОЖЕЛАЕШ ДА ПОСЕТИШ:

Top