ВЪЗРОЖДЕНСКИ ПОЛЪХ

България

Екскурзии

от 79 лв

ВЪЗРОЖДЕНСКИ ПОЛЪХ

Трявна - Дряново - Троян - Етъра - Соколски манастир

17-18.11.2018   2 дни / 1 нощувки

ТУРИСТИЧЕСКА ПРОГРАМА

1 – ви ден

07:00ч. Отпътуване от гр. Бургас от бул. „Демокрация”, спирката срещу Трета поликлиника за
Трявна. Разглеждане на града и някои от забележителностите му. Часовниковата кула е символът на Трявна, строена е през 1814г., а височината й е 21м. Обявена е за архитектурен национален паметник на културата. Двукатните къщи с големи чардаци, високи дувари и огромни порти са образци на ранновъзрожденска архитектура. Най-прочута в Трявна е Даскаловата къща. Къщата пази историята за изработването на двата великолепни тавана- резбовани слънца в драматичен облог между майстор Димитър Ошанеца и неговия помощник Иван Бочуковеца, които през далечната 1808г. сключват облог и се състезават за да докажат уменията си. Днес къщата е превърната в музей на резбарското и зографското изкуство, представящ развитието на най-старата възрожденска школа-Тревненската. До Даскаловата къща се намира Славейковата къща. В нея поетът заедно със съпругата си, отглеждат всичките си деца. В къщата е представена документална експозиция, която представя творческия път на баща и син- Петко и Пенчо Славейкови.
Друг емблематичен символ за Трявна е Гърбавият мост. Построен е през 1844-1845г., като първоначално бил от дървен мататериал, но прииждащата след поройни дъждове река го събаряла няколко пъти. За това тревненци решили да го построят от камък.
Отпътуване към Дряновският манастир „Св. Архангел Михаил”. Основан е през XII век, по времето на цар Калоян и векове наред е бил един от центровете за развитие на българското християнство и култура. През 1971г. е обявен за национален паметник на културата и е част от Стоте национални туристически обекта. В Дряновският манастир е открит един от първите преписи на „История славянобългарска”.
Посещение на пещерата Бачо Киро, която се намира на разстояние от около 300м. от Дряновския манастир. Тя е първата устроена за посещения пещера в България и представлява сложен четири етажен лабиринт от пещерни галерии и разклонения около 3600 м. За посетители е оформена благоустроена част от 700 м. Геоморфоложките проучвания дават основания да се приеме, че оформлението е продължило 1800000 години.
При възможност- посещение на крепост Состра.
Отпътуване за Троян. Настаняване в хотел. Свободно време и нощувка.

ТУРИСТИЧЕСКА ПРОГРАМА

2 – ри ден

Закуска. Посещение на Троянския манастир. Основавайки се на някои исторически сведения, изследователи и историци твърдят, че манастирът е възникнал в началото на 17-ти век. Историята на манастира е низ от разхрухи и грабежи от страна на поробителите, но е устоял на тях благодарение на будните и родолюбиви монаси. Манастирът е трети по-големина в страната ни. Тук се намира чудотворната икона на Богородица Троеручица. В манастира е бил послушник и българският патриарх
Максим, който след кончината си е погребан в манастирската църква зад иконата на Св. Богородица Троеручица. Отпътуване за Етъра. Архитектурно - етнографският комплекс „Етър” се намира в покрайнините на град Габрово. Създаден е през 1964 г. и обявен за архитектурно-етнографски паметник на културата с национално значение. Той е първият в страната ни музей на открито. Малките
калдъръмени улички, каменните чешми, тътена на мелниците, газовите лампи, часовниковата кула, старите къщи ще пресъздадат за вас битът и архитектурата на българското Възраждане.
Посещение на Соколски манастир „Успение Богородично”. Представлява забелижител паметник на българската възрожденска архитектура. В параклиса на манастира има запазени икони на Исус Христос и Св.Богородица, рисувани от Захари Зограф. Дворът е изпълнен със зеленина и цветя, сред които е разположена белокаменна чешма с осем чучура със соколи, за която се предполага, че е строена от майстор Колю Фичето.
Отпътуване за Бургас!

ВКЛЮЧЕНО В ЦЕНАТА

 • Транспорт с лицензиран автобус 3*/4*
 • 1 нощувка със закуска в хотел 2*/3* в Троян
 • Екскурзоводско обслужване по маршрута

В ЦЕНАТА НЕ Е ВКЛЮЧЕНО

 • Входни такси за посещаваните обекти
 • Разходи от личен характер
  Входни такси:
  -Пещера Бачо Киро: 3лв за възрастни, 1,50лв за учащи
  - „Етъра”- 5лв за възрастни, 2лв за учащи
  - Доплащане за единична стая - 10 лв.
  - В град Трявна се заплаща комбиниран билет за посещение на 3 музейни групи- за възрастни 5лв, за учащи и пенсионери- 3лв.


Входните такси са ориентировъчни!

ГАЛЕРИЯ

ТОП ОФЕРТИ

МОЖЕ БИ ЩЕ ПОЖЕЛАЕШ ДА ПОСЕТИШ:

Top