ДРЕВНИ СПОМЕНИ

България

Екскурзии

85 лв

ДРЕВНИ СПОМЕНИ

Бургас – Свиленград - Дидимотихо ( Гърция ) – Ивайловград – Вила „Армира” – с. Мезек - Бургас

2 дни / 1 нощувки

ТУРИСТИЧЕСКА ПРОГРАМА

1 – ви ден

06:00ч. Тръгване от Бургас, от бул. „Демокрация”, спирката срещу Трета поликлиника. По пътя посещение на Устремския манастир "Св.Троица" - най-големият действащ девически манастир в Сакар планина, наречен още Хайдушкия манастир, заради многото хайдути, които са се укривали там.
Преминаване през гр. Свиленград, покрай каменния мост на Мустафа паша от 16 век, дело на османския архитект Мимар Синан. Отпътуване в посока Гърция и преминаване на границата с Гърция през ГКПП Свиленград /Орменио.
Приситигане в центъра на град Дидимотихо, където може да се посети православния храм „Света Богородица Елефтеротрия“ (Освободителка). На градския площад се намира и джамията, построена по времето на султан Баязид I през XIV век. Близо до града върху хълм, наречен Светия камък се намират и разкопките на древния римски град Плотионополис, основан от император Τраян, който нарекъл селището на името на съпругата си Плотина. Дидимотихо е най-големият оцелял византийски град и един от най-значимите византийски паметници на територията на Гърция. Посещение на Византийската крепост с двете укрепителни стени, която се извисява над града. („дидими” – означава близнак, а „тихос”- стена, откъдето е и етимологията на името на града). Запазени са по-голямата част от отбранителните зидове с дължина от около 1000 m, както и 24 от 26-те оригинални кули. Там могат да се видят и редицата църкви, жилищни сгради изсечени в скалата пещери, използвани за съхранение на жито, вода и др. Посещение на богато уредения етнографски музей на Дидимотихо. Възможност за покупка на зехтин, маслини, узо и сладки от местен магазин в Дидимотихо на добри цени.
Отпътуване за гр. Ивайловград, намиращ се в полите на Родопите, само на 4 километра от границата ни с Република Гърция. Свободно време в центъра на града, където могат да се видят църквата "Преображение Господне" и историческия и етнографски музей. По възможност се посещава местна таханджийница, от където може да се закупи прясно изпечен тахан. Настаняване в хотел. Нощувка.

ТУРИСТИЧЕСКА ПРОГРАМА

2 – ри ден

Закуска. Посещение на Вила „Армира” - изключителен архитектурен паметник от преди 2000 години. Това е най-пищно украсения вилен комлекс (дворец) от римската епоха, разкрит в българските земи, собственост на богата тракийска аристократична фамилия от І век сл. Хр. Останките на вилата се разпростират на близо 1000 кв.м. площ. Вилата била богато украсена с резбовани каменни облицовки и статуи на римските богове. Особено добре съхранени са разкошните подови мозайки със сцени, изработени в римската художествена традиция. Върху една от мозайките е представен собственикът на вилата и двете му деца, други изобразяват старогръцки митове.
Отпътуване и по пътя минаване през язовирната стена построена по долното течение на река Арда преди реката да напусне територията на България и да продължи в Република Гърция. Там е изграден и третият и последен ВЕЦ от водноелектрическата каскада „Арда“, а Язовир "Ивайловград" е най-дългият в България.
Пристигане в с. Мезек и посещение на средновековната Византийската крепост „Неузетикон” от края на ХІ в., която се издига на възвишението Калето над селото. Мезешката крепост е едно от най-добре запазените укрепления в Родопите и в цяла България. Крепостта е имала функции на гранична стражева крепост. Охранявала е територии между реките Марица и Арда. Намира се само на 1 км от гръцката граница. От нея се разкрива красива панорамна гледка към селото и околностите, а при ясно време от кулите се открива панорама към Бяло море. От там се вижда и внушителната Тракийска куполна мавзолейна гробница в могилата Малтепе от средата на IV век пр. Хр., която също се посещава. Тя е открита случайно през 1931 г. и е проучена от проф. д-р Богдан Филов. До входа и се стига по коридор, в който е изложена постоянна холографска експозиция, пресъздаваща намерените в гробницата находки чрез огледално-рефлексни холограми. По възможност се посещава Винарната в с. Мезек и се дегустират местни сортове вина. Следобед отпътуване за Бургас и пристигане вечерта.

ВКЛЮЧЕНО В ЦЕНАТА

  • Транспорт с лицензиран автобус 3*/4*
  • 1 нощувка със закуска в хотел 2*/3* в Ивайловград
  • Екскурзоводско обслужване по маршрута

В ЦЕНАТА НЕ Е ВКЛЮЧЕНО

  • Входни такси за посещаваните обекти
  • Разходи от личен характер
    - Входни такси: Комбиниран билет за Етнографски музей и Византийска крепост в Дидимотихо – 4 евро; за Вила Армира – 5 лв. / ученици и пенсионер -  3 лева
    - Комбиниран билет за Крепост „Неузетикон” и Тракийска куполна гробница – 6 лв./ ученици и пенсионери – 3 лв.


Входните такси са ориентировъчни!

ГАЛЕРИЯ

ТОП ОФЕРТИ

МОЖЕ БИ ЩЕ ПОЖЕЛАЕШ ДА ПОСЕТИШ:

Top